Har du husket reisevaksinen?

Har du husket reisevaksinen?

 
Start gjerne turen hos Medi3 når du skal forberede deg til ferien.

Hva bør jeg tenke på?

Sommerferien nærmere seg for de fleste, og kanskje er du en av dem som trenger vaksine før du drar avgårde? Kom gjerne innom Medi3 for reisemedisinsk rådgiving. - Fokuset vårt ligger på å forebygge, og vi jobber for å unngå at folk blir syke i utlandet, sier Ole Andreas Erstad som er avdelingsleder for Reise- og vaksinasjon ved Medi3 i Ålesund.

 

Det er lett å tenke at det er trygt så lenge en får den riktige reisevaksinen. Å vaksinere seg er viktig, men samtidig er dette bare en del av de hensynene en bør ta på slike reiser. 

 

I subtropisk klima overføres flere sykdommer av mygg. Ved å bruke myggspray kan en enkelt redusere antall myggstikk og risikoen blir lavere. Når det gjelder sterk sol, anbefaler Erstad å bruke høyest mulig solfaktor. En bør også legge inn en siesta, og holde seg i skyggen eller innendørs midt på dag. Hodeplagg og rikelig med væske skal en heller ikke glemme.

 

Mat og drikke
Det er mye spennende å smake på når en utforsker nye destinasjoner. Lokal mat og drikke er ofte en del av opplevelsen, og gir oss innblikk i både kultur og tradisjon. Det kan lønne seg å velge sine spisesteder med omhu. Velg helst de restaurantene som har flest spisegjester, da dette tyder på at matvarene ikke blir liggende lenge før måltidet blir tilberedt og servert. Holdbarheten av råvarer i varmen er ikke den samme som vi er vant til i Norge. Pass også på at maten er godt stekt eller kokt.

God håndhygiene er vesentlig og kan spare deg for både sykdom og infeksjoner. Det er lurt å ha flytende antibakteriell gelé og antibakterielle servietter lett tilgjengelig og bruke dette før alle måltider. Begynn allerede på flyet!

 

Husk også dette!

- Trafikken er ofte kaotisk i byene, og reglene ikke de samme som vi er vant til. Kanskje er kjøreretningen også motsatt?

- Reiser du med medisin i bagasjen er det lurt å få en engelsk utskrift av de medisinene du bruker.
  Dette kan du få både hos legen din eller hos apotek.

- Sjekk at reiseforsikringen din er oppdatert og gjeldende.

- Ta gjerne med en kopi av passet ditt. Selv om dette ikke er gyldig kan prosessen med nødpass ved ambassaden gå mye raskere om du skulle være så uheldig å miste passet ditt.

- Skriv ut reisedokumentasjonen din i to eksemplarer og del denne i to ulike kofferter. Uansett om du har alle billetter og bestillinger på telefonen din, hjelper ikke dette dersom telefonen forsvinner.

- På flyreiser over 5 timer vil støttestrømper redusere risikoen for blodpropp.

 

Råd tilpasset akkurat deg
Rådene som Medi3 gir er tilpasset deg, din hensikt med reisen, destinasjonen og i hvilke sesonger og årstider du skal reise. Spesialistene på reisemedisin deltar regelmessig på kongresser og oppdaterer seg fortløpende i fagmiljøet på nye vaksiner, sykdommer og virus som forekommer.

 - Det er viktig å ha det kjekt og kose seg på reise, men ha forehåndsreglene i bakhodet, avslutter Erstad med et smil.

 

Bestill time her