Slim, snørr og gørr

Slim, snørr og gørr

 
Vi er midt i forkjølelsessongen, og vi hører snufsing hvor enn vi snur oss. Men vet du egentlig hvorfor vi blir forkjølet? Ikke minst, hvorfor produserer vi så mye snørr når vi er syke?

Forkjølelse er den sykdommen som rammer oss hyppigst - store som små. Når vi er forkjølet har vi virus-betennelse i slimhinnene i luftveiene. Voksne er forkjølet gjerne en til to ganger i året, små barn regner man rammes syv til ni ganger i året.

De første symptomene er sår hals, slapphet og lett feber. I løpet av få dager går dette over til tett nese, snue og hoste. Symptomene er kraftigst etter 3-4 dager og gir seg etter rundt en uke.

Tett nese

Noe av det aller kjipeste med forkjølelse er tett nese. Det er vanskelig å puste og snørret renner gjerne konstant. Hva er det egentlig som skjer med nesen når vi blir syke?

Slimhinnene i nesen og bihulene produserer slim hele tiden, til sammen cirka 1 liter i døgnet. Får vi derimot betennelse i slimhinnene, som ved en forkjølelse, hovner slimhinnene opp og slimproduksjonen øker. Da blir du tett i nesen, forteller Oddvin Bjørge som er øre-nese-hals-spesialist her ved Medi3.

Det finnes mange myter rundt hva som er bra og dårlig når man er tett i nesen. Bjørge forteller at snørret absolutt har sine fordeler, men også ulemper.

Snørret er en del av kroppens immunforsvar. Det fanger opp støv, bakterier, pollen og virus som vi puster inn, flimmerhårene i nesen transporterer dette ned i svelget og magesekken eller ut av nesen, og motvirker at dette følger med luften ned i lungene når vi puster. Når vi nyser eller snyter oss, tar snørret med seg forurensningen ut av nesen, vi renser luftfilteret vårt.

Nesebetennelse med tykt slim kan samtidig gjøre at drenasjeåpningene mellom bihulene og nesen tetner til, og dette vil kunne gi trykkendring og smerter fra bihulene. Det samme gjelder øretrompetene, kanalene mellom nesesvelget og mellomørene som hovner opp og gir dotter i ørene. Slimet som renner ned i svelget kan føles ubehagelig og gi hoste.

Hvordan bli frisk

Bjørge sier at tett nese og forkjølelse går over av seg selv etter rundt en uke. De fleste trenger ingen behandling. For å få åpnet opp nesen igjen kan du bruke slimhinneavsvellende nesespray og saltvannsløsninger. Dette kan lindre pustebesvær og bedre nattesøvnen. Det kan også være nødvendig å ta smertestillende og febernedsettende medisiner. Hostedempende medisiner er sjelden nødvendig.

Er du forkjølet bør du få i deg mye drikke og gi kroppen nok hvile. Ligg med hodet litt høyere enn vanlig for å åpne nesen, og du bør gjerne ta en treningspause. I alle fall trene med lav intensitet, forteller Bjørge.

Av og til kan forkjølelse gå over i kraftigere, behandlingstrengende betennelse i hals, bihuler, ører, eller lunger. Dette kommer da gjerne i det forkjølelsen er i bedring. Da kan det være lurt å oppsøke lege for nærmere undersøkelse forklarer Bjørge.

Oddvin Bjørge, Spesialist i øre-nese-hals