Gi kroppen oppmerksomhet i den kalde mørketida

Gi kroppen oppmerksomhet i den kalde mørketida

 
For mange er den mørke, og ikke minst kalde vintertiden ensbetydende med økt smerte både i ledd og muskler. Men trenger det egentlig å være slik? Og er det noe vi kan gjøre for å hindre at smertene forsterkes?

Nei og ja, er svarene til Alf Kåre Parr. Han er fysioterapeut hos Medi 3 i Ålesund og arbeider daglig med mennesker som opplever nettopp smerter i muskler og ledd.

Vi spenner oss
– Kulde er noe som gir slitasje. Folk spenner seg mye mer enn når det er varmt. Derfor ser vi en økt frekvens av personer som sliter med nettopp slike smerter, sier Alf Kåre.
– Hvor på kroppen er det vanligst å merke dette? – Vi ser at det svært ofte går ut over nakke og skuldre, sier han,
– 1. januar er jo deadline for så mye. Dette er datoen da ting skal være ferdig, årsoppgjøret om en vil. Etter nyttårsfyrverkeriet skal vi starte med blanke ark i et nytt år, derfor jager vi oss opp og spenner oss for å rekke alt. –Og så er jo mørketid med på at folk kjenner litt mer på det enn vanlig. Det er ikke uten grunn at de i de nordligste delene av landet benytter seg av lysterapi, legger Alf Kåre til.

Trening er bra
De to fysioterapeutene har forståelse i massevis. For de vet at det slett ikke er like fristende med daglige turer på Aksla eller på Tueneset i januar som i juli.
– Snø, sludd, regn og kulde gjør at vi sitter mer inne, sier Alf Kåre. Men begge påpeker at det ikke er farlig å trene ute selv om en har smerter og det er kaldt.
Rådet han kommer med er å kle seg godt, for frisk luft er bra. – Det kan være fint å trene ute og benytte seg av vår flotte natur, til for eksempel å gå på ski, men samtidig finnes det gode alternativer for de som heller vil trene inne, sier Alf Kåre. – Det første en bør gjøre er å finne en treningsform en liker. Det kan være en tur på tredemølle eller ergometersykkel. Kanskje noen turer i svømmehallen ikke er så dumt? Eller bedrive en eller annen hallidrett med ball, eller racket? Har du ei trapp hjemme så har du også et treningsapparat du kan ta noen økter i.

Helsedirektoratets anbefalning er klar; Alle bør ha minst 30 minutters moderat fysisk aktivitet hver dag. Med det menes at du oppnår å bli varm, og kanskje litt svett. Men for mange er smertene så markante at det er vanskelig å komme i gang. Alf Kåre vet dette. Derfor er det ikke dumt å oppsøke han for å komme i gang. – Vi prøver å gi våre pasienter et tilrettelagt program de kan gjennomføre for å bli bedre. Hit kommer det pasienter med et vidt spekter av plager og smerter. Alle kan komme til fysioterapi uten henvisning, sier Alf Kåre.

Tverrfaglig
Medi 3 tilbyr fysioterapitjenester i Ålesund og Ulsteinvik både til bedrifts- og privatmarkedet. Fysioterapeutene hos Medi 3 har kort ventetid, og god tid til den enkelte pasient. Det er godt å komme til fysioterapitimer hos Medi 3.
– Medi 3 er, med sine mange fagfelt, kjent for sitt tverrfaglige samarbeid, og vi ønsker å gjøre alt så smidig for pasientene som mulig. Derfor har vi en nær tverrfaglig struktur. Fagfelt konsulterer andre fagfelt. Samtidig gir denne strukturen pasientene svært kort ventetid når en for eksempel skal videre fra lege til oss, forteller Alf Kåre, som også kan sende en pasient til lege om det er behov for videre medisinsk behandling ut over fysioterapi.

Fysioterapeutene ved Medi 3 tilbyr:

• Diagnostisering
• Manuell terapi
• ESWT- Trykkbølgebehandling
• Slyngeterapi
• Kinesio-Tape
• Kinetic Control
• Individuelt tilpasset egentrening - Trening av funksjon og styrke.
• Funksjonell trening