Skånsom behandling mot åreknuter

Skånsom behandling mot åreknuter

 
Svært mange kvinner og menn rammes av åreknuter. Et vanligvis ufarlig, men plagsomt helseproblem som dessverre ikke forsvinner av seg selv. Et mer skånsomt inngrep kan bidra til at flere ser på behandling som et reelt alternativ til det å leve med åreknutene.

Svært mange kvinner og menn rammes av åreknuter. Et vanligvis ufarlig, men plagsomt helseproblem som dessverre ikke forsvinner av seg selv. Et mer skånsomt inngrep kan bidra til at flere ser på en behandling som et reelt alternativ til det å leve med åreknutene.

 

Ubehagelig men ufarlig helseplage

Åreknuter oppstår som regel i beina. For mange er det ikke verre enn et kosmetisk problem, mens andre får økende plager som trykk, smerter og hevelser. Selv om åreknuter kan være både ubehagelig og plagsomt er det ikke farlig, men over tid kan åreknutene gi brune pigmentflekker og i verste fall leggsår.

 

Klaffesvikt

Kroppens blodbaner er som enveiskjørte gater som pumper blodet fremover ved hjelp av klaffer i det overfladiske venesystemet. Når veneklaffene ikke gjør jobben sin øker trykket og venen poser seg opp og kveiler seg i et gitt område.

 

I utgangspunktet kan hvem som helst rammes av åreknuter, men kvinner er hyppigst plaget. Graviditet, alder og røyking øker sannsynligheten for plagen. Arv har også en betydning. Mennesker som jobber i yrker som krever at man står og går mye over lengre perioder er også hyppigere rammet.

 

Fra omfattende til skånsom behandling

Den hittil mest brukte behandlingsmetoden for fjerning av åreknuter er et omfattende inngrep som kan medføre en del ubehag. Ved å gå inn i venene oppe ved lysken, tar man seg ned til det aktuelle området, stenger av blodtilførselen til området før hele veneforgreiningen tas bort. Dette kirurgiske inngrepet betyr minst en ukes sykemelding.

 

Reelle åreknuter som skyldes klaffesvikt kan nå behandles mer skånsomt. Da fjerner man ikke venen, men setter den ut av funksjon. Gjennom et lite hull entrer man venen og fører inn en liten sonde som posisjoneres inne i venen ved ultralydveiledning. Deretter behandler man med radiobølger og veneskrumper.

 

Ved den nye teknikken holder det at pasienten tar det med ro to, tre dager hjemme. Sykmelding behøves som regel ikke. Behandlingen er ikke smertefri, men smertene tas bort ved lokalbedøvelse og eventuelt avslappende midler. Behandlingen gir også lavere sannsynlighet for tilbakefall i etterkant.

 

Konsultasjon

Det må være reelle åreknuter for at en skal kunne bruke den nye behandlingsformen og de aller fleste tilfellene skal kunne behandles med denne teknikken. Det finnes imidlertid tilfeller der en må benytte seg av den gamle behandlingsmetoden. Mange går f.eks. rundt med små uthevinger de ser gjennom huden og disse kan man ikke behandle med denne teknikken.

 

På konsultasjon slår vi fast hvilken type behandling som er riktig for deg og snakker om hvilke forventninger du kan ha til behandlingen.