Trygve Kase – en av heltene fra bragden i Marseilles

Trygve Kase – en av heltene fra bragden i Marseilles

 
Da de norske heltene fra 1998 brakte sammen med Brasil 20 år etter bragden i Marseilles, var Trygve Kase en selvsagt mann på benken. Ingen har lappet sammen flere landslagsspillere enn han.

Det gikk et historisk sus over Ullevaal stadion 9. juni. Ronaldo og de andre brassene fikk riktig nok sin revansje etter det ydmykende tapet i VM-kampen i Frankrike, men det var det få som brydde seg om. Publikum koste seg på tribunen, spillerne koste seg på banen og på benken satt Trygve Kase og koste seg, han også.

 

- Det var først og fremst veldig hyggelig sosialt. Noen av spillerne har jeg jo truffet innimellom, mens det er andre jeg ikke har sett på 30 år. Jeg har jevnlig kontakt med «Drillo». Og alle er vel enige om at selve kampen ikke betydde så mye, sier den tidligere landslagslegen.

 

Unik bakgrunn
Trygve Kase er til daglig å finne på Ringvoll Klinikken, som er et selskap i Medi3-gruppen. Han har spisskompetanse innen store deler av den ortopediske kirurgien, og etter å ha vært landslagslege fra 1982 til 1998 har han også en helt unik bakgrunn innen idrettstraumatologien. Han fikk med seg to verdensmesterskap før han valgte å gi seg før 1999-sesongen.

 

- Jeg har veldig mange gode minner, og har fått oppleve mye. Og det har vært utrolig fascinerende å følge internasjonal fotballen og annen toppidrett på nært hold, sier 65-åringen.

 

Mye å lære
Kase mener at folk flest har mye å lære av idrettsutøverne.

- For å slå fast én ting med en gang; toppidrett er ikke sunt. Men når det er sagt, har vanlige folk veldig mye å lære av idrettsutøverne. De er som regel prakteksemplar i en rehabiliteringsperiode. De følger opplegget til punkt og prikke for å bli friskest mulig raskest mulig, og legger ned en jobb mannen i gata ikke er villig til å gjøre, sier han.

 

Ikke farlig å ha vondt
En annen ting den erfarne kirurgen mener folk flest kan lære av idrettsutøverne, er evnen til å håndtere å ha litt vondt.  

 

 - Det er lett å sitte i sofaen og le av spillere som først ruller rundt i smerte og så er på beina igjen etter kort behandling. Sannheten er at disse spillerne gjør alt for å spille, uansett hvor vondt de har det. De er slett ikke pingler, det er heller de i sofaen som er det. Spillerne gir alt i trening og kamp med plager som er mye tøffere enn hva folk hjemme i sofaen sykemelder seg for, sier han.

 

Trygve Kase understreker at det ikke er unaturlig med noen vondter, verken for toppidrettsutøvere eller oss andre. Det betyr ikke nødvendigvis at man ikke kan spille fotball – eller gå på jobb, for den saks skyld.

 

- Men i tillegg til å behandle spillerne, var det min jobb å passe på at de ikke ble utsatt for smerte som medfører helsefare. Det er mye som kan gjøre vondt uten at det er farlig, men man må selvsagt være på vakt, understreker Kase.

 

Viktig å trene

Showkampen på Ullevaal viste at han har gjort en god jobb i så måte. Det skrantet litt på både kondis og teknikk, men den allmenne helsetilstanden så det ikke ut til å være noe i veien med. Noen slitne hofter og knær var nok å se, men ikke mer enn i enhver annen samling av menn i 50-årsalderen.

 

- Jeg synes de fleste av dem har klart seg veldig bra. Det er egentlig typisk for toppidrettsutøvere at de pådrar seg skader som begynner å melde seg når de er den alderen gutta har nådd nå. Det finnes for eksempel knapt en kneskade som ikke fører til slitasjegikt i knærne, foreller han.

 

Trening er helt avgjørende for å holde skadene på avstand, både for eks-spillere og oss andre.

 

- Jeg møter mange pasienter som tror de har belastningsskader, men i virkeligheten har de heller underbelastningsskader. Enten man maler huset eller skal løpe en maraton, så må man være trent til det. Det er når man ikke er godt nok forberedt skadene gjerne kommer. Gjennom riktig og god mosjon kan man holde plagene i sjakk veldig lenge, mener Kase.

 

Slutt å løpe

Og så benytter den anerkjente idrettskirurgen muligheten til å kaste en liten brannfakkel inn i treningsdebatten:

 

- Styr unna løping når artrosesmerter melder seg. Det er veldig stor belastning for beina å løpe. Da anbefaler jeg heller sykling og langrenn. Dessuten er det veldig god trening å gå med staver, gjerne i skogen. Da får du brukt store muskelgrupper, sier Trygve Kase.

 

Selv om han lever av å operere folk, er «Drillos» tidligere medisinske medhjelper altså mest opptatt av hvordan folk skal slippe å måtte opereres. Men det betyr selvsagt ikke at han mener at kirurgi er unødvendig.

 

- Nei, til slutt kommer mange til et punkt der kirurgi må til. Det kommer selvsagt an på skaden, har lårbeinet brukket nytter det ikke å trene seg frisk. Og mange skader som kan holdes i sjakk med trening, når til slutt et stadium der det må opereres. Det viktigste er å få stilt riktig diagnose før man starter behandling.

 

Foto 1:

GJENSYN: Trygve Kase fra Ringvollklinikken satt selvsagt på plass under revansjeoppgjøret mellom Norge og Brasil. Her sammen med «Mini» Jakobsen, Kjetil Rekdal og Ståle Solbakken. FOTO: Christoffer Hansen, Digitalsport

 ENGASJERT:Trygve følger spent med på kampen, mens Tore André Flo gjør seg klar til å komme innpå. Trygve opererte for øvrig Tore André allerede i 1999. FOTO: Christoffer Hansen, Digitalsport

Foto 2:

ENGASJERT:Trygve følger spent med på kampen, mens Tore André Flo gjør seg klar til å komme innpå. Trygve opererte for øvrig Tore André allerede i 1999.
FOTO: Christoffer Hansen, Digitalsport