Time til håndleddsarthroskopi

 

Du har fått time til hånleddsarthroskopi ved Medi3:

   

Tid: Tidspunkt finner du i SMS  
Sted: Medi3 Ålesund - Kongens gate 11 - 6002 Ålesund (Inngang Skansegata.)  


Meld deg i resepsjonen. Operasjonsavdelingen ligger i 4.etg. Sett deg på venterommet og vent til du blir hentet.
 

 
Her finner du viktig informasjon som du MÅ lese før du kommer til oss og du må fylle ut dette egenmelding og samtykkeskjemaet.   

 

FØR OPERASJONEN 

 • Møt presis til oppsatt tid, nydusjet og med rene, ledige og vaskbare klær.  
 • Husk å fjerne piercing/smykker  
 • Du bør legge igjen smykker og verdisaker hjemme. Tar du dette med er det på eget ansvar. 

 

Faste: 
Du må være fastende. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, ta drops eller tyggegummi de siste 6 timene før operasjonen. Vann og klare væsker (saft, kaffe/te uten melk) er tillat frem til 2 timer før du skal møte til oppsatt operasjon. 


Dersom du bruker medikamenter/sprøyte for vektreduksjon:
- Skal du ikke ta medikamentet / sprøyten 7 dager før operasjon
- Faste minst 12 timer før operasjon
- Faste minst 12 timer før operasjon 

  

Ved sykdom 
Dersom du blir forkjølet, får annen sykdom eller har feber / nedsatt allmenntilstand når det nærmer seg operasjonsdato, må du ta kontakt med Medi3 på tlf. I slike tilfeller må vi vurdere om operasjonen bør utsettes. Har du vært behandlet ved sykehus, tannlege eller har blitt tatovert i utlandet i løpet av de siste 12 mnd. må vi få beskjed om dette på forhånd. 

 

Medikamenter:   

 • Blodfortynnende medisiner: Må stoppes 3 dager før operasjon. Dersom du er i tvil, ta kontakt med din fastlege. (Gjelder ikke Albyl E, denne tar du som vanlig). 
 • Marevan stoppes 3 dager før (INR bør være under 2,0 undersøkelsesdagen). Er du usikker på om du kan slutte med Marevan, ta kontakt med fastlegen din.  
 • Har du mekanisk hjerteklaff skal du IKKE stoppe med noen blodfortynnende medikamenter. Ta kontakt med fastlege eller Medi3.  
 • Diabetesmedisiner: Ikke ta morgenmedisiner for diabetes operasjonsdagen, men ta med medisiner/insulin til Medi3. 
 • Nitroglycerin eller astma medisin, ta med dette til Medi3. 
 • Ved vektreduksjon: Bruker du medikamenter for vektreduksjon, skal du ikke ta medikamentet / sprøyten 7 dager før operasjon 
 • Ta ellers dine faste medikamenter som vanlig. 

 

UNDER OPERASJONEN: 
Operasjonen gjøres i narkose og tar 30-60 minutter.  

 • Armen henges opp i et «tårn» og setter strekk på håndleddet for at vi skal kunne føre inn artroskopet.   
 • Artroskopet er et tynt rør på ca 2,4-2,7 mm i Ø, med en liten linse. Ved hjelp av dette kan vi se inn i håndleddet og kartlegge hva som er årsaken til plagene dine. Vi lager 2-4 små hull i huden hvor artroskopet føres inn. I tillegg til artroskopet bruker vi et eget hull for en sonde eller krok for å teste kvaliteten på brusken og leddbånd.  
 • Når vi kikker inn i håndleddet ser vi etter bruskskader, leddbåndskader eller skader på «menisken» i håndleddet også kalt TFCC.  
 • Når operasjonen er ferdig setter vi inn langtidsvirkende bedøvelse inn i håndleddet.  

ETTER OPERASJONEN: 
Du kan reise hjem 1-2 timer etter operasjonen. Du må ha en voksen person hos deg første døgnet etter operasjonen.    

Smertelindring: 
Du får informasjon og veiledning i hvilke smertestillende medikament du kan ta etter operasjonen 

 
Aktivitet: 
Smerter i håndleddet har mange årsaker og noen ganger klarer vi ikke å komme nærmere noen diagnose selv om det er tatt røntgen og MR av håndleddet. 

 • Hold hånden høyt og i ro det første døgnet etter operasjonen.  
 • Hold bandasjen tørr og ren. Du kan dusje etter en uke, bruk dusjbandasje. 
 • Etter en liten uke kan du fjerne bandasjen og kun ha et enkelt plaster over de små åpningene i huden.  
 • Du kan etter hvert som smertene bli mindre gradvis øke belastningen.  
 • Noen ganger blir det gjort spesielle prosedyrer som krever spesiell opptrening, men det vil du få egen informasjon om.  

 

Sykemelding:  
Vanligvis 1-2 ukers sykemelding avhengig av hvilket yrke du har. 

 
Kontroll: 
Vi ringer deg dagen etter operasjonen. Du blir ikke satt opp til avtalt kontroll, men ved behov for oppfølging tar du direkte kontakt med oss så får du en kontrolltime med legen som opererte deg.

 

Komplikasjoner 
Komplikasjoner oppstår sjelden. Ved alvorlige komplikasjoner som for eksempel blødning, mistanke om infeksjon (siving fra operasjonssår, rødhet, hevelse, feber), mistanke om blodpropp, eller annet, kontakt oss på telefon 70117200. Utenom vår åpningstid eller ved behov for akutt hjelp MÅ du kontakte legevakt eller AMK-113.   

 

Pasientansvarlig lege 
Ansvarlig lege er den samme spesialisten du var til vurdering hos. 

 

Egenandel og frikort  
Egenandelen er for tiden kroner 386,- + forbruksmateriell kr 207,-. Enkelte pasienter betaler ikke egenandel. Det gjelder blant annet barn under 16 år.
Mer informasjon om egenandeler finner du på helsenorge.no/betaling. Vi oppfordrer alle til å betale med bankkort på oppmøtedagen. Hvis du har frikort, slipper du å betale egenandel. Ved manglende fremmøte til avtalt konsultasjon, vil du bli fakturert med egenandel x 3. (kr. 1158,-). Dette gjelder selv om du har frikort eller er fritatt for egenandel. 
 

 
Endring av time  
Dersom du avbestiller vil det bli ny behandlingstid og du vil igjen stå på venteliste for å få ny time til undersøkelse. Om du mot formodning ikke kan benytte timen din kan du kontakte oss på tlf 70 11 71 84. Du må avbestille senest 24 timer før timen for å unngå egenandel.   

  
Transport 
 
Hvis du av helsemessige grunner ikke kan bruke kollektivtransport til behandlingsstedet, må du kontakte den som har henvist deg (som oftest fastlegen din), eller ditt lokale pasientreisekontor for å få rekvisisjon til annen transport. 

 

Rett til å klage  
Vi har nå gitt deg time innenfor fristen. Hvis du mener fristen er satt for langt fram i tid, har du rett til å klage innen fire uker. Du finner mer informasjon om dette i   Dine pasientrettigheter 

   

Trenger du tolk?  
Du har rett til gratis tolk dersom du har behov for dette. Hvis du trenger tolk, er det viktig at du kontakter oss og sier fra om dette så snart som mulig.  

   

Dine rettigheter: 
Her finner du informasjon om dine pasientrettigheter 
 
Registrer deg i Digipost  
Vi oppfordrer deg til å opprette digital postkasse i DIGIPOST. Du vil da få raskere tilbakemelding fra oss. Dersom du ikke har en Digipost-konto kan du enkelt registrere deg her: https://www.digipost.no/registrering/person 

   

Velkommen til Medi3!