Time til operasjon av skulder med suturering

 

Du har fått time til operasjon av skulder med suturering:

Tid: Tidspunkt finner du i SMS  
Sted: Medi3 Ålesund - Kongens gate 11 - 6002 Ålesund (Inngang Skansegata.)  


Meld deg i resepsjonen. Operasjonsavdelingen ligger i 4.etg. Sett deg på venterommet og vent til du blir hentet.
 

 
Her finner du viktig informasjon som du MÅ lese før du kommer til oss og du må fylle ut dette egenmelding og samtykkeskjemaet.   

 

FØR OPERASJONEN 

 • Møt presis til oppsatt tid, nydusjet og med rene, ledige og vaskbare klær.  
 • Husk å fjerne piercing/smykker  
 • Du bør legge igjen smykker og verdisaker hjemme. Tar du dette med er det på eget ansvar. 

 

Faste: 
Du må være fastende. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, ta drops eller tyggegummi de siste 6 timene før operasjonen. Vann og klare væsker (saft, kaffe/te uten melk) er tillat frem til 2 timer før du skal møte til oppsatt operasjon. 

 

Dersom du bruker medikamenter/sprøyter for vektreduksjon

- Skal du ikke ta medikamentet / sprøyten 7 dager før operasjon
- Faste minst 12 timer før operasjon

  

Ved sykdom 
Dersom du blir forkjølet, får annen sykdom eller har feber / nedsatt allmenntilstand når det nærmer seg operasjonsdato, må du ta kontakt med Medi3 på tlf. I slike tilfeller må vi vurdere om operasjonen bør utsettes. Har du vært behandlet ved sykehus, tannlege eller har blitt tatovert i utlandet i løpet av de siste 12 mnd. må vi få beskjed om dette på forhånd. 

 

Medikamenter:   

 • Blodfortynnende medisiner: Må stoppes 3 dager før operasjon. Dersom du er i tvil, ta kontakt med din fastlege. (Gjelder ikke Albyl E, denne tar du som vanlig). 
 • Marevan stoppes 3 dager før (INR bør være under 2,0 undersøkelsesdagen). Er du usikker på om du kan slutte med Marevan, ta kontakt med fastlegen din.  
 • Har du mekanisk hjerteklaff skal du IKKE stoppe med noen blodfortynnende medikamenter. Ta kontakt med fastlege eller Medi3.  
 • Diabetesmedisiner: Ikke ta morgenmedisiner for diabetes operasjonsdagen, men ta med medisiner/insulin til Medi3. 
 • Nitroglycerin eller astma medisin, ta med dette til Medi3. 
 • Ved vektreduksjon: Bruker du medikamenter / sprøyte for vektreduksjon, skal du ikke ta medikamentet / sprøyten  7 dager før operasjon 
 • Ta ellers dine faste medikamenter som vanlig. 

 

UNDER OPERASJONEN: 
Operasjonen gjøres i narkose ved hjelp av kikkhullskirurgi, og tar ca 45-60 minutter.  Rotatorcuffen, eller rotatormansjetten, består av relativt små muskler. Senene fra disse musklene omslutter skulderleddet sammen med leddkapselen. Ved slitasje eller skade kan det oppstå rifter i en eller flere av senene, dette kalles en ruptur. Senene kan også ryke helt. Ofte kan dette repareres ved hjelp av kikkhullsteknologi: 

 • Du hadde en rift i en sene, som nå er sydd sammen igjen. 
 • Du hadde en sene som var gått helt av. Den er nå sydd fast igjen, og  Ruptur og senen er festet med et anker til overarmsbeinet. 

 

 

Når du har en sutur i skulderen, må det vevet som er sydd ha ro til å gro. Det innebærer at du i en periode må bruke en immobiliserende bandasje. Dette er en fatle som holder armen din i ro inntil kroppen. Det er normalt å ha en del smerter den første tiden. 


ETTER OPERASJONEN:
 
Du kan reise hjem ca 2 timer etter operasjonen. Du må ha en voksen person hos deg første døgnet etter operasjonen.   

 • Ligg med hevet overkropp de første nettene. Bygg opp med puter i senga eller ligg i en god stol. 
 • La såret få ro de første 3 dagene, hold bandasjen lukket. Dersom bandasjen blir GJENNOMBLØDD må du ta kontakt med Medi3 / annet helsepersonell for å skifte bandasjen (steril prosedyre første 3 døgn) 
 • Etter 3 dager kan du dusje, behold den blå bandasjen på. Etter dusj fjernes bandasjen, tørk godt og legg de små dusjbandasjene som du fikk med fra Medi3 over innstikkene.  
 • De små dusjbandasjene tåler vann og kan ligge på til du skal fjerne sting. Dersom de blir våte på INNSIDEN må de skiftes. Gå ALDRI med fuktig bandasje 
 • Sting fjernes etter 12-14 dager hos egen lege. 
 • Vi anbefaler isomslag ved smerter. Isbandasje kan du kjøpe på Medi3 operasjonsdagen. 

 

Smertelindring: 
Du får informasjon og veiledning i hvilke smertestillende medikament du kan ta etter operasjonen.

 

Komplikasjoner 
Komplikasjoner oppstår sjelden. Ved alvorlige komplikasjoner som for eksempel blødning, mistanke om infeksjon (siving fra operasjonssår, rødhet, hevelse, feber), mistanke om blodpropp, eller annet, kontakt oss på telefon 70117200. Utenom vår åpningstid eller ved behov for akutt hjelp MÅ du kontakte legevakt eller AMK-113.   

  

Aktivitet: 
Når du har en sutur i skulderen, må det vevet som er sydd ha ro til å gro. Det innebærer at du må bruke en immobiliserende bandasje/fatle som holder armen din i ro inntil kroppen i 6 uker (dag og natt). Det er normalt å ha en del smerter den første tiden. 


Opptrening:

De første 6 ukene 

De første 6 ukene skal du bruke immobiliserende skulderbandasje, i denne perioden skal du ikke bevege overarmen din aktivt, det vil si av egen muskelkraft.  
Du skal ta armen ut av bandasjen og gjøre øvelser minst 4 ganger pr dag. Legen på sykehuset viser deg disse øvelsene: 

 • Pendle med armen hengende slapt ned. Beveg armen både forover, utover og i sirkler. 
 • Bevege håndledd og fingre, for eksempel knipe på en ball. 
 • Bøye og strekke i albuen 

Du bør gå til fysioterapeut i hjemkommunen din, slik at du får hjelp til å bevege armen passivt.  Dette er viktig for at ikke skulderleddet skal stivne til. Det er kun smerter som begrenser hvor mye fysioterapeuten din kan bevege armen, og det er viktig at bevegelsen blir tatt ut i alle retninger. 

 

Fra uke 7 

 • Nå kan du begynne å bevege armen igjen. Bandasjen bruker du bare hvis du har spesielt behov for det.  
 • I starten skal du trene aktivt avlastet. Det betyr at du hjelper til å løfte med den friske armen, eller du beveger armen mens den hviler på noe, for eksempel et bord.  
 • Foreløpig skal du ikke løfte armen høyere enn 90 grader ut fra kroppen. 
 • Fysioterapeuten din kan hjelpe deg med å finne øvelser som du kan gjøre hver dag, og med å tilpasse treningsprogrammet etter hvert som du blir bedre. Til å begynne med er det trening som øker bevegeligheten som er viktig, etter hvert som du tåler det skal du også trene koordinasjon og styrke 
 • Dersom du har økte smerter eller hevelse i mer enn ½-1 time etter trening, er det et tegn på at du har trent for mye, da bør du redusere litt neste trening. 

 

Fra uke 8 

 • Nå kan du bevege armen aktivt også over 90 grader 
 • Husk at det er store individuelle forskjeller når det gjelder hvor fort det går å trene seg opp etter en operasjon. Det er fremdeles smertene som avgjør hvor hardt du kan trene og hvilke aktiviteter du kan gjøre.  

   

Pasientansvarlig lege 
Ansvarlig lege er den samme spesialisten du var til vurdering hos. 

 

Egenandel og frikort  
Egenandelen er for tiden kroner 386,- + forbruksmateriell kr 207,-. Enkelte pasienter betaler ikke egenandel. Det gjelder blant annet barn under 16 år.
Mer informasjon om egenandeler finner du på helsenorge.no/betaling. Vi oppfordrer alle til å betale med bankkort på oppmøtedagen. Hvis du har frikort, slipper du å betale egenandel. Ved manglende fremmøte til avtalt konsultasjon, vil du bli fakturert med egenandel x 3. (kr. 1158,-). Dette gjelder selv om du har frikort eller er fritatt for egenandel. 
 

 
Endring av time  
Dersom du avbestiller vil det bli ny behandlingstid og du vil igjen stå på venteliste for å få ny time til undersøkelse. Om du mot formodning ikke kan benytte timen din kan du kontakte oss på tlf 70 11 71 84. Du må avbestille senest 24 timer før timen for å unngå egenandel.   

  
Transport 
 
Hvis du av helsemessige grunner ikke kan bruke kollektivtransport til behandlingsstedet, må du kontakte den som har henvist deg (som oftest fastlegen din), eller ditt lokale pasientreisekontor for å få rekvisisjon til annen transport. 

 

Rett til å klage  
Vi har nå gitt deg time innenfor fristen. Hvis du mener fristen er satt for langt fram i tid, har du rett til å klage innen fire uker. Du finner mer informasjon om dette i   Dine pasientrettigheter 

   

Trenger du tolk?  
Du har rett til gratis tolk dersom du har behov for dette. Hvis du trenger tolk, er det viktig at du kontakter oss og sier fra om dette så snart som mulig.  

   

Dine rettigheter: 
Her finner du informasjon om dine pasientrettigheter 

 
Registrer deg i Digipost  
Vi oppfordrer deg til å opprette digital postkasse i DIGIPOST. Du vil da få raskere tilbakemelding fra oss. Dersom du ikke har en Digipost-konto kan du enkelt registrere deg her: https://www.digipost.no/registrering/person 

   

Velkommen til Medi3!