Time til åreknutebehandling med radiofrekvens

 

Du har fått time til åreknutebehandling med radiofrekvens ved Medi3: 

 
Tid: Tidspunkt finner du i SMS 
Sted: Medi3 Ålesund - Kongens gate 11 - 6002 Ålesund (Inngang Skansegata.) 

 
Radiofrekvens (RF)-behandling er varmebehandling med radiobølger for behandling av åreknuter. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse. Et tynt kateter føres inn i blodåren som varmes på innsiden og blir ødelagt. Små årer kan i tillegg bli fjernet.  

 
Før inngrepet: 

  • Møt presis til oppsatt tid, nydusjet og med rene, ledige og vaskbare klær. 
  • Husk å fjerne piercing.
  • Sørg for at du har avtalt transport hjem eller avtale henting. Syketransport rekvireres ikke ved denne type behandling.  
  • Du bør legge igjen smykker og verdisaker hjemme. Tar du dette med er det på eget ansvar. 
  • Før du kommer må du fylle ut Egenmeldingsskjema om helsetilstand

 Medikamenter

  • Hvis du bruker blodfortynnende medisiner, må du stoppe med dem 3 dager før operasjonen. Dersom du er i tvil, ta kontakt med din fastlege. (Gjelder ikke Albyl E, denne tar du som vanlig) 
  • Marevan stoppes 3 dager før (INR bør være under 2,0 undersøkelsesdagen). Er du usikker om du kan slutte med Marevan, ta kontakt med fastlegen din. 
  • Har du mekanisk hjerteklaff skal du IKKE stoppe med noen blodfortynnende medikamenter. Ta kontakt med fastlege eller Medi3. 
  • Ta ellers dine faste medikamenter som vanlig. 
  • Dersom du bruker Nitroglycerin eller astma medisin, ta med dette. Er du diabetiker, tar du medisinen din som vanlig. 

 
Under inngrepet: 
Kirurgen setter lokalbedøvelse langs blodåren som skal behandles. Varmen fra RF kateteret virker kun inne i blodåren og varer bare noen minutter. Inngrepet er ikke smertefullt, men kortvarig lokal svie kan forekomme. Du er våken og får informasjon under operasjonen, som totalt varer i 45-60 minutter. 

Etter inngrepet: 
Du blir i avdelingen 15-30 minutter etter inngrepet, og en sykepleier informerer deg før du drar. 

Du skal bruke kompresjonsstrømper i 2 uker etter inngrepet for å forhindre blødning: 
Første uken: Dag og natt. Kan tas av dag 3 for dusj og skift av bandasje. 
Andre uken: Kun på dagtid 

 
Kompresjonsstrømpene får du kjøpt hos oss på operasjonsdagen og koster kr 750,- pr. par. Det skal være støttestrømper klasse 2 hvis du velger å kjøpe på forhånd, eller dersom du har fra tidligere. Kompresjonsstrømpen kan tas av først etter 3 dager, for dusj og bandasje skift. Det er ingen sting som skal fjernes, om ikke annen beskjed er gitt. 


Operasjonsområdet kan få en blå/gul og rødlig misfarging av huden etter behandlingen er utført. Dette er normalt og forsvinner etter noen uker. 

Aktivitet:

Operasjonsdagen anbefaler vi deg å ta det mest mulig med ro og holde operasjonsbenet høyt når du sitter eller ligger. Dette for å forhindre/ minske hevelse og smerte. Husk å bevege føttene når du er i ro. Jogging og hard trening bør unngås første 1-2 uker. 

Sykemelding er ikke nødvendig, men i noen tilfeller ved tunge yrker o.l. kan det være aktuelt å bruke egenmelding i 2-3 dager etter operasjonen. 


Smertelindring:

Vi anbefaler Paracet 1 gram - 3 ganger daglig og Ibux 400 mg - 3 ganger daglig ved smerter i foten.
 

 

Komplikasjoner 
Komplikasjoner oppstår sjelden. Ved alvorlige komplikasjoner som for eksempel blødning, mistanke om infeksjon (siving fra operasjonssår, rødhet, hevelse, feber), mistanke om blodpropp, eller annet, kontakt oss på telefon 70117200. Utenom vår åpningstid eller ved behov for akutt hjelp MÅ du kontakte legevakt eller AMK-113.  


 
Har du vært i utlandet? 
Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller fått behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til Medi3. 

 

Egenandel og frikort 
Egenandelen er for tiden kroner 386,- + kr 207,- i forbruksmateriell. Enkelte pasienter betaler ikke egenandel. Det gjelder blant annet barn under 16 år. Mer informasjon om egenandeler finner du på helsenorge.no/betaling. Vi oppfordrer alle til å betale med bankkort på oppmøtedagen. Hvis du har frikort, slipper du å betale egenandel. Ved manglende fremmøte til avtalt konsultasjon, vil du bli fakturert med egenandel x 3. (kr. 1158,-). Dette gjelder selv om du har frikort eller er fritatt for egenandel. 
 
 
Endring av time 
Dersom du avbestiller vil det bli ny behandlingstid og du vil igjen stå på venteliste for å få ny time til undersøkelse. Om du mot formodning ikke kan benytte timen din kan du kontakte oss på tlf 70 11 71 80. Du må avbestille senest 24 timer før timen for å unngå egenandel.  

 
Transport 
Hvis du av helsemessige grunner ikke kan bruke kollektivtransport til behandlingsstedet, må du kontakte den som har henvist deg (som oftest fastlegen din), eller ditt lokale pasientreisekontor for å få rekvisisjon til annen transport.

 

Rett til å klage 
Vi har nå gitt deg time innenfor fristen. Hvis du mener fristen er satt for langt fram i tid, har du rett til å klage innen fire uker. Du finner mer informasjon om dette i Dine pasientrettigheter 

 

Trenger du tolk? 
Du har rett til gratis tolk dersom du har behov for dette. Hvis du trenger tolk, er det viktig at du kontakter oss og sier fra om dette så snart som mulig. 

 

Dine rettigheter:
Her finner du informasjon om dine pasientrettigheter 

 
Registrer deg i Digipost 

Vi oppfordrer deg til å opprette digital postkasse i DIGIPOST. Du vil da få raskere tilbakemelding fra oss. Dersom du ikke har en Digipost-konto kan du enkelt registrere deg her: https://www.digipost.no/registrering/person 

 

Velkommen til Medi3!