Time til sterilisering

 

Du har fått time til sterilisering ved Medi3: 

 

Tid: Tidspunkt finner du i SMS 
Sted: Medi3 Ålesund - Kongens gate 11 - 6002 Ålesund (Inngang Skansegata.) 

 

Her finner du viktig informasjon som du MÅ lese før du kommer til oss, og bekrefte i egenerklæringsskjemaet.

 

Før inngrepet: 

 • Fyll ut egenerklæringsskjema: Link til Egenerklæringsskjema. Ta dette med til Medi3 operasjonsdagen. Har du problemer med skjemaet kan du fylle det ut når du kommer til oss. 
 • Før du kommer må du fylle ut Egenmeldingsskjema om helsetilstand
 • Møt presis til oppsatt tid, nydusjet og med rene, ledige og vaskbare klær og undertøy.
 • Barber pungen (scrotum), slik at den er helt fri for hår. 
 • Dusj og vask godt begge lysker, slik at alt løst hår fjernes. 
 • Fjern piercinger.  

Operasjonen blir utført i lokalbedøvelse. Du kan da kjøre bil selv etter operasjon, og trenger ikke spesielt tilsyn etterpå.  

 

 Medikamenter:  

 • Hvis du bruker blodfortynnende medisiner, må du stoppe med dem 3 dager før operasjonen. Dersom du er i tvil, ta kontakt med din fastlege. (Gjelder ikke Albyl E, denne tar du som vanlig) 
 • Marevan stoppes 3 dager før (INR bør være under 2,0 undersøkelsesdagen). Er du usikker om du kan slutte med Marevan, ta kontakt med fastlegen din. 
 • Har du mekanisk hjerteklaff skal du IKKE stoppe med noen blodfortynnende medikamenter. Ta kontakt med fastlege eller Medi3. 
 • Ta ellers dine faste medikamenter som vanlig. 
 • Dersom du bruker Nitroglycerin eller astma medisin, ta med dette. Er du diabetiker, tar du medisinen din som vanlig. 

 

INFORMASJON OM STERILISERING

Ved sterilisering av menn utføres kirurgisk avskjæring og blokkering av sædstrengene. Derved stoppes tilførselen av sædceller (som produseres i testiklene) til sædvæsken. Sædvæske produseres i sædblærene og prostata, og dette påvirkes ikke av inngrepet, og der vil ved utløsning komme væske som tidligere. Det trenges flere utløsninger (rundt 50) før systemet er rent for celler, og først da vil man være steril. Produksjonen av sædceller i testiklene påvirkes sannsynligvis ikke, men der tilkommer over tid en rekke forandringer i bitestiklene som fører til en øket eliminasjon av celler. Døde spermier brytes ned av kroppens renseceller. Produksjonen av hormoner fra testiklene påvirkes ikke. 

 

FOR HVEM: 

Du må være over 25 år, og helt overbevist om at dette er det rette valget for deg. Den enkelte som velger dette bør være overbevist for sin egen del, ikke føle seg presset til dette av andre. Inngrepet må ansees for å være endelig, og skulle man komme til å angre er der ingen lett veg tilbake. De fleste gjør dette rundt 35 -45 års alder, men noen velger også  å gjøre det tidligere av ulike årsaker. I enkelte tilfeller finnes spesielle grunner som arvelig sykdom, spesielle problemer med annen prevensjon, eller at man av medisinske årsaker ikke er anbefalt å få flere barn. Er du vesentlig usikker på denne beslutningen, bør du diskutere dette først med din lege.

 
Under inngrepet: 
Den tynne sædlederen deles gjennom et lite snitt på siden av pungen. Endene blir sydd igjen for å hindre dem i å gro sammen. Inngrepet foregår i lokalbedøvelse og tar ca 30 minutter. 

 

Sædlederen holdes og føres mot huden, og med tynn nål bedøves forsiktig et kronestort område på hver side av pungen samt litt langs sædlederen. Et visst ubehag knyttes både til bedøvelsen og det at man må holde litt fast på sædlederen inntil den har blitt blottlagt. Utover dette skal prosedyren være smertefri, men noe ubehag kan merkes, ofte oppover mot mageregionen, ved at man drar i strukturene. Ca 1 cm av sæd-strengen tas av (dette sendes til vevsundersøkelse slik at man har dokumentasjon på at riktig struktur er tatt ut), endene varmebehandles og knyttes for. Ytterligere sikring gjøres ved at en hinne synes rundt den ene enden. Hudlukning gjøres med et sting på innsiden av huden – dette forsvinner av seg selv. 

 

KAN TESTIKLER SKADES UNDER INNGREPET? 

Skade på testikkel anses som statistisk ekstremt sjelden, og noe vi aldri har erfart hos Medi3.  

 

Etter inngrepet: 
Ta det med ro operasjonsdagen. Lokalbedøvelsen forsvinner etter noen timer. 

Smertestillende: 
Operasjonsdagen kan du ta: 
2 gram Paracet 2-3 timer etter operasjon. 
1 gram Paracet på ettermiddag/kveld. 
400 mg Ibux 3 ganger daglig 

Dagen etter operasjon kan du ta: 
1 gram Paracet 4 ganger daglig 
600 mg Ibux 3 ganger daglig 

NB! 

 • Du har operasjonssår på pungen. Det er svært viktig at såret er tørt hele tiden. Bandasjen fra Medi3 bør ligge på i noen dager. Blir bandasjen fuktig, må du ta på ny tørr bandasje. 
 • Du kan ikke dusje før det er gått 48 timer etter operasjon. 
 • Du kan ikke ha sex før såret er grodd. Det tar 2 uker. 
 • Ingen trening de to første ukene etter inngrepet 
 • Ingen sykling minimum 4 uker etter inngrepet 
 • Stingene skal ikke fjernes. De ligger under huden, og forsvinner av seg selv. 
 • Skulle du få blødning etter operasjonen, ta det med ro i 1 - 2 dager. Pungen blir blå/svart, kroppen suger opp dette blodet i kroppen igjen etter hvert. Blødning og infeksjon kan forekomme, men begge er sjeldne. Ved mistanke om infeksjon: ta kontakt med egen lege for evt. Antibiotisk behandling. Du trenger vanligvis ikke legebehandling, men er det stor blodansamling bør dette vurderes av lege. 
 • Dersom pungen bli rød, hoven og vond, og du får feber, kan du ha fått en infeksjon, som må behandles med antibiotika. Ta  kontakt med oss på telefon 70117200. Utenom vår åpningstid ta kontakt med legevakt.
 • Bruk en stram truse eller suspensorium den første uken for å gi strukturene best mulig støtte. 

 

HVOR SIKKERT ER INNGREPET?  
Først etter test av sædprøve kan du være sikker på at du er steril. Du skal levere en sædprøve til nærmeste sykehus etter 4 måneder og minimum 60 sædtømminger. Rekvisisjon får du med fra oss, men du må selv ringe og bestille time på sykehuset der du bor i god tid før du leverer prøven. Det kan være litt ventetid på sædprøvetaking, vær derfor ute i god tid med bestilling av timen. Er der fortsatt sædceller etter 5 måneder må du ta kontakt med Medi3. Du må bruke prevensjon til sædprøven er helt fri for sædceller.

 

SEKSUALITET 
Hormonproduksjon og seksualfunksjon påvirkes ikke av inngrepet. Noen menn kan tenke at tap av befruktningsevne påvirker seksualopplevelsen. Får man kroniske smerter etter inngrepet kan dette selvsagt påvirke seksualitet og samliv i en uheldig grad. Seksuell aktivitet kan gjenopptas en uke etter inngrepet.  

 

KAN INNGREPET REVERSERES? 
Det er mulig å sy sædlederne sammen igjen. Dette er en krevende og dyr operasjon, som man ikke kan garantere blir vellykket. Oftest får man sædceller tilbake i sæden, men det kan være vanskelig å få et stort nok antall til at man oppnår graviditet. Har det gått lang tid (8-10 år) vil det være vanskeligere enn om det har gått kortere tid.

Det er i dag mulig å hente ut spermier fra bitestiklene og gjøre in vitro fertilisering (“kunstig befruktning”), men også dette er en relativt komplisert og vil ikke nødvendigvis være vellykket. Man bør derfor være helt sikker på at beslutningen er endelig.  

 

Har du vært i utlandet? 
Har du arbeidet i helsetjenesten, fått tannbehandling eller fått behandling på legevakt eller sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene? Da må du be fastlegen din teste deg for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika. Fastlegen vil sørge for at svaret kommer til Medi3. 

 

Endring av time 
Du må avbestille senest 24 timer før timen for å unngå betaling.  Ta kontakt på tlf:

Betaling 
Sterilisering er en helprivat tjeneste og du betaler kr: 9500,-/8990,- (ikke medlem/medlem). Ved manglende fremmøte til avtalt time vil inngrepet faktureres i sin helhet.  
 

Registrer deg i Digipost 
Vi oppfordrer deg til å opprette digital postkasse i DIGIPOST. Du vil da få raskere tilbakemelding fra oss. Dersom du ikke har en Digipost-konto kan du enkelt registrere deg her: https://www.digipost.no/registrering/person 

 

Velkommen til Medi3!