Cataract (grå stær)

Grå stær er en vanlig, aldersrelatert sykdom som hindrer dannelsen av et skarpt bilde inne i øyet. Hos Medi3 kan du få gjennomført cataract (grå stær) etter henvisning fra lege eller optiker.

Hva er grå stær?
Grå stær er en sykdom der linsen i øyet mister sin klarhet. Grå stær gir først og fremst nedsatt syn, "tåkesyn", både på avstand og på nært hold. Noen opplever at de ser bedre når lyset ikke er for sterkt. Det er fordi pupillen er større i mørket, og en større del av linsen slipper lysstrålene gjennom. Plagene starter gjerne på det ene øyet, men over tid vil som oftest begge øyne rammes. Grå stær gir ikke smerter, svie eller kløe i øynene og behøver ikke gi plager i det hele tatt, dersom forandringene er beskjedne.

 

Hvordan behandles grå stær?
Grå stær er en sykdom der linsen i øyet mister sin klarhet. Grå stær gir først og fremst nedsatt syn, "tåkesyn", både på avstand og på nært hold. Noen opplever at de ser bedre når lyset ikke er for sterkt. Det er fordi pupillen er større i mørket, og en større del av linsen slipper lysstrålene gjennom. Plagene starter gjerne på det ene øyet, men over tid vil som oftest begge øyne rammes. Grå stær gir ikke smerter, svie eller kløe i øynene og behøver ikke gi plager i det hele tatt, dersom forandringene er beskjedne. Via et par ørsmå åpninger vil kirurgen  fjerne den uklare linsen som sitter inne i øyet. En myk, kunstig linse blir så satt inn i øyet for å erstatte linsen som kirurgen har fjernet. Dette foregår i dråpebedøvelse, og tar vanligvis rundt 15 minutter. Inngrepet er smertefritt.

 

Hvordan bestille time?

Du må ha henvisning fra fastlege eller optiker. Når vi har mottatt henvisning vi du få innkalling til forundersøkelse og så til  operasjon.