Celonbehandling i nesen

 
Celonbehandling gjøres for å redusere nesetetthet på grunn av stor nesemusling. Radiobølgebehandling redusere vevet i nesemuslingene og gjør plagene med tett neste mindre. Inngrepet gjennomføres med lokalbedøvelse og utføres gjennom neseborene.

FØR OPERASJONEN:
Møt til oppsatt tid, nydusjet og med rene klær. Husk å fjerne nesehår dagen før operasjonen.


Før du kommer må du fylle ut egenmeldingsskjema og evt. samtykkeskjema om du har fått beskjed om det. Dersom du bruker medisiner må du opplyse oss om det og du må avklare på forhånd om du må slutte med blodfortynnende medisin dersom du bruker det.


Operasjonsavdelingen ligger i 4.etg. Du melder deg i resepsjonen når du kommer og blir sendt opp til oss. Sett deg på venterommet og vent til du blir hentet. Du blir tatt imot av anestesilege eller legen som skal opererer deg. Du vil få informasjon og evt. medisiner som du vil trenge i forbindelse med operasjonen. 

 

UNDER OPERASJONEN:

Når det er din tur vil legen hente deg og følge deg til operasjonsstuen. Her utfører vi alltid det vi kaller trygg kirurgi, og vi spør derfor en rekke spørsmål som navn, fødselsnummer, allergier etc.

 

Du legger deg så på operasjonsbordet og får lokalbedøvelse. Selve inngrepet tar noen få minutter. Til operasjonen blir det brukt en nål som sender radiobølgestråler (varme) inn under slimhinnen i nesemuslingene, og får slimhinnen til å trekke seg sammen / skrumpe. Slik blir det bedre plass å puste gjennom nesen. De fleste  har lite ubehag under inngrepet, men noen få kan oppleve lokale smerter og/eller blødning.

 

ETTER OPERASJONEN

• Du kan reise hjem umiddelbart etter operasjonen. 
• Det er vanlig med litt blodveske fra nesen. Det hjelper med kald drikke eller å suge på isbiter.
• Unngå varm mat og drikke de første 3 timene etter inngrepet
• Ta det med ro og unngå tunge løft første døgnet. Ingen hard trening første uken etter.
• Vær forsiktig med å snyte deg hard i nesen. Det kan da oppstå blødning.
• Effekten av inngrepet kommer gradvis, det er ikke uvanlig og være tett i nesen i flere uker etterpå. 
• Det er vanlig at det blir en del skorper i nesen(4-6 uker etter operasjonen). Bruk gjerne neseolje (nozoil)       som du får kjøpt på apoteket.  

SMERTER:

Det er vanligvis lite smerter forbundet med dette inngrepet. Noen kan oppleve milde smerter og litt hodepine. Dette kan du lindre med Paracet og evt Ibux.


SKYLLING:
Skyll med saltvann til nesen føles åpen, flere ganger daglig . "Neseskyller" får du kjøpt på apotek. 


Slik lager du saltvann selv
: 1 strøken spiseskje salt i 1 liter vann.

 

Du blir ikke satt opp til avtalt kontroll, men ved behov for oppfølging tar du direkte kontakt med oss så får du en kontrolltime med legen som opererte deg. 

Hvis nesen blir hoven og rød, og du får feber, trenger du antibiotikabehandling. Da må du kontakte enten din fastlege, eller legen på Medi3 Sykehus  (Tlf 70 11 72 00 på dagtid).