Grå stær øyeoperasjon

 
Hos Medi3 kan du få gjennomført cataract (grå stær) etter henvisning fra lege eller optiker. Her finner du informasjonen du trenger før, under og etter operasjon.

 

FØR OPERASJONEN:

Du blir kalt inn til en forundersøkelse der du får informasjon om selve operasjonen og blir stilt noen spørsmål ang. din helsetilstand. Det blir foretatt en øyemåling (A-scan) og du får med deg øyedråpene Tobrasone og Nevanac. Dagen før operasjonen skal du drypper 1 dråpe av disse 3 ganger daglig på det øye som skal opereres. Vent 10 minutter mellom hver type øyedråpe.

 

OPERASJONSDAGEN:

Den dagen dagen du skal opereres drypper du Tobrasone og Nevanac 1 dråpe av hver med 10 min mellomrom om morgenen før du kommer til Medi3.

 

UNDER OPERASJONEN:

Du blir tatt mot av en sykepleier som følger deg gjennom hele dagen. Det første som skjer er at du blir dryppet med øyedråper som utvider pupillen. Øyelegen som skal foreta operasjonen ser til deg og informerer deg. Du får også informasjon av sykepleieren. Selve operasjonen tar ca 30. minutter og du er våken hele vegen. Det er viktig at du ligger rolig og samarbeider godt og følger legens instrukser. Etter operasjonen får du et glasskjold som skal beskytte det opererte øyet.

 

ETTER OPERASJON:

Etter du er ferdig operert får du litt mat og drikke og kan slappe av før du blir hentet, ca 1 1/2 time etter oppmøtet. Du kan selvsagt ikke kjøre bil selv denne dagen. 


Ta disse forholdsregler første uken etter operasjonen

 • Unngå trekk fra vindu og ytterdører osv.
 • Unngå bading, dusjing og hårvask (bruk vaskeklut) 
 • Unngå damp fra panner og oppvaskmaskin
 • Unngå sminke og kremer
 • Unngå tungt fysisk arbeid 
 • Bruk solbriller ved skarpt lys, ute og inne
 • Bruk skjoldet du har fått utdelt om natta en ukes tid 
 • Du kan lese og se på TV men ikke overanstreng deg
 • Unngå hagestell og snømåking

 Dersom du skal til kontroll dagen etter operasjonen, ta av skjoldet før du skal inn til øyelegen slik at øyet er klart til undersøkelse.  

 

DRYPPERUTINER ETTER GRÅ STÆR OPERASJON:

1. Tobrasone 1 dråpe 3 x daglig i 3 uker

2. Nevanac 1 dråpe 3x daglig i 2 uker

Vent i 10 minutter mellom hver gang du drypper.  

 

 • Operasjonsdagen drypper du to ganger etter at du kommer hjem. 
 • Pilocarpin øyedråper:
  1 dråpe om kvelden operasjonsdagen. Kan hos enkelte gi en kraftig hodepine. Paracet 1 gram pleier å ha god effekt.
   

Brillejustering gjøres hos optiker tidligst 6 uker etter operasjonen. 

”Ruskfølelse” kan av og til oppleves i det opererte øyet. Er plagene store, kan drypping med kunstig tårevæske være nødvendig. 

 

Dersom det er noe du lurer på er det anledning til å stille spørsmål. Det er også anledning til å ringe oss i dagene/ukene etter operasjonen om det er noe. Direktenummer til øye er 70 11 72 30.