Ganglion fot

 
Her finner du informasjonen du trenger før, under og etter en operasjon av Ganglion fot ved Medi3.

Ganglion er en væskefylt hevelse med hinne rundt som du kan få i føttene og anklene. Ganglion er ufarlig og forsvinner ofte av seg selv. I sjeldne tilfeller trykker ganglionet mot nervene som ligger rundt. Et ganglion vil du oftest merke ved at du ser eller kjenner en kul i foten eller ankelen. Av og til kan kulen gi smerte eller trykkplager.

 

Siden ganglion ofte kan forsvinne eller bli mindre av seg selv er det lurt å vente en stund før du forsøker aktiv behandling. Den enkleste behandlingen er at fastlegen tømmer ganglionet med en nål (punksjon). Hvis du har store og langvarige plager, kan det være aktuelt å bli henvist til operasjon.

 

FØR

Henvisning og vurdering

Fastlegen kan henvise deg.

 

Dersom det er avtalt at du skal ha narkose møter du fastende operasjonsdagen.

 

I forkant av inngrepet må det avklares om du har andre sykdommer eller om du bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen. Dersom du bruker blodfortynnende medisiner må det avklares med din fastlege om du kan slutte med disse før operasjonen.

 

UNDER

Gjennomføring, del 1

Hvis du trenger operasjon for ganglion i foten/ankel, blir dette gjort i lokalbedøvelse eller lett narkose og selve inngrepet tar 30-45 minutter.

Gjennomføring, del 2

 

ETTER

Du kan reise hjem rett etterpå. Ved narkose blir du i avdelingen i ca 1 time.

 

Du får skriftlig og muntlig informasjon av sykepleier og legen som opererte deg vil informere deg før du drar. Du får med smertestillende og evt. sykmelding. Det er vanlig å bli sykmeldt en liten uke(alt etter yrke).

 

Her kan du lese om forholdsregler etter operasjonen