Mortons nevrom

 
Her finner du informasjonen du trenger før, under og etter en operasjon av Mortons nevrom ved Medi3.

Mortons nevrom er en nerveknute som ligger i forfoten. Nerveknuten finnes vanligvis mellom tåballene til 3. og 4. tå. Nerveknuten kan gi opphav til smerter og ubehag i forfot. Plagene lindres ofte ved tilpasning av skotøy. Et annet navn på samme tilstand er Mortons metatarsalgi.

 

Symptomene er brennende, skarp, intens smerte i forfoten som kan stråle ut til de nærmeste tær. Tærne kan dovne vekk/bli numne og det kan prikke i tærne. Noen klager over at de har følelsen av å gå med en krøllete sokk eller med en småstein i skoen. Smertene kommer vanligvis først når en har gått en stund. Plagene forverres ved bruk av trange eller høyhælte sko.

 

FØR

Fastlegen henviser deg.

Dersom du skal ha narkose møter du fastende operasjonsdagen. I forkant av inngrepet må det avklares om du har andre sykdommer eller om du bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen. Dersom du bruker blodfortynnende medisiner må det avklares med din fastlege om du kan slutte med disse før operasjonen.

UNDER

Operasjonen gjøres enten i lokalbedøvelse eller i narkose.


Under operasjonen fjernes den ømme nerveknuten sammen med de nærmeste nervegrener. Du må derfor regne med varig nedsatt følelse i de tær som nervene går til.

Det finnes også en operasjonsmetode som bevarer nerveknuten, og kun løsner stramme ligamenter rundt knuten.

 

ETTER

Dersom du har fått narkose kan du reise hjem 1 time etter operasjonen. Ved lokalbedøvelse kan du dra like etter.

 

Etter operasjonen får du skriftlig og muntlig informasjon av sykepleier og du får snakke med legen som opererte deg. Han skriver sykmelding om du har behov for det. Det er vanlig å bli sykmeldt i 2-6 uker, avhengig av yrke. Du vil få med smertestillende fra oss. Avtal med noen som kan hente deg, og ved narkose må du ha noen hos deg første døgnet.

 

Oppfølging

Rehabiliteringstid

Det er viktig å ha tålmodighet. Smertene bruker å roe seg i løpet av de første 2 ukene. Gangfunksjonen normaliseres i løpet av de første 2-6 ukene, men total rehabiliteringstid er kan være 3-6 måneder. Det er ikke uvanlig at en i en lengre periode eller permanent har redusert eller bortfall av følelse i de aktuelle tærne.

 

Her kan du lese om forholdsregler etter operasjonen