Artroskopi / meniskskade i kneleddet

 
Her finner du informasjonen du trenger før, under og etter en artroskopi / meniskskade i kneleddet, ved Medi3.

Operasjonen går ut på å se inn i kneleddet (via kikkhull) for å finne årsaken til plagene dine, og evt. behandle dem.

 

Meniskene er to støtdempende bruskskiver inne i kneleddene. De kan skades ved traumer eller som ledd i utviklingen av slitasje/artrose i kneet. Stikkende/skjærende knesmerter er det vanligste symptomet.

 

Akutte skader av meniskene ses særlig blant idrettsfolk, og spesielt innen kontaktidretter som håndball og fotball. Men også arbeidstakere med tunge løft og mye bøyninger i knærne er utsatte for meniskskader.

 

Den akutte skaden forårsakes som regel av en kraftig vridning i en posisjon med bøyd kne. Meniskskader kan også utvikles gradvis over lengre tid som en del av artrose i kneleddet (slitasje, degenerative prosesser). Skader som oppstår gradvis, skyldes vanligvis belastninger gjennom flere år. Menisken mister med årene noe elastisitet og smidighet, og den blir derfor i økende grad utsatt for slitasje.

 

FØR

Henvisning og vurdering

Henvisning og vurdering

Dersom man har en meniskskade, og opplever låsninger i kneet, bør man henvises raskt for utredning og behandling. Fastlegen kan henvise deg.

Du møter fastende operasjonsdagen.  I forkant av inngrepet må det avklares om du har andre sykdommer eller om du bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen. Dersom du bruker blodfortynnende medisiner må det avklares med din fastlege om du kan slutte med disse før operasjonen.

 

UNDER

Selve operasjonen foregår i narkose og tar 45-60 minutter. Under operasjonen undersøkes kneet med leddkikkert, og man verifiserer skaden i menisken. Dersom menisken er mulig å reparere, vil den sys fast til leddkapselen. Hvis menisken ikke er mulig å reparere, vil man fjerne det ødelagte meniskvevet.

 

ETTER

Du blir liggende i kort tid til observasjon etter operasjonen og narkosen. Du kan reise etter 1 time. Det er viktig at du kommer deg opp og i bevegelse så fort som mulig. Du får servert litt mat, får muntlig og skriftlig informasjon av sykepleier, får med smertestillende og sykmelding, og en samtale med legen som opererte deg. Du blir sykmeldt i 2-4 uker. Avtal med noen sam kan hente deg og være hos deg første døgnet. Du kan ikke kjøre bil selv.

 

Her kan du lese om forhåndsregler etter operasjonen

 

Her kan du lese om forholdsregler etter operasjonen